vrijdag 15 februari 2013

Tweede Valentijnsdag



Arthur Umbgrove 

Dit jaar vierden we Tweede Valentijnsdag in Het Voorleestheater met, niets teveel gezegd: een TOPcast.
Marieke van der Pol
Drie goeie schrijvers die bovendien allemaal levens- en podiumervaring hebben, en dat was te merken. Voormalig fotomodel en actrice Marieke van der Pol, nu schrijfster van hele mooie boeken (Bruidsvlucht, Voetlicht) en filmscenario's (De Tweeling, Gouden Kalf voor beste scenario). Voormalig cabaretier en stand up comedian Arthur Umbgrove, nu een vader die ook hele mooie boeken schrijft, geïnspireerd door zijn familie en vrienden (Midden op de weg zo hard mogelijk (LIBRA Debutantenprijs), De hartslag van de aarde, en recentelijk Hotel Sofia). Tenslotte ondergetekende, ook niet de minste immers, voormalig cabaretiere en striptekenaar Gerrie Hondius, nu zandtekenaar en schrijfster die vooral autobiografisch werkt en al 1 mooi boek zonder plaatjes heeft gemaakt (Ik ontmoette een man, shortlistnominatie voor de Academica Literatuurprijs).
Daarnaast zijn we erg trots op het wapenfeit dat we voor deze aflevering van het Voorleestheater Fay Lovsky durfden uit te nodigen (multi-instrumentalist, componist, tekstschrijfster (Gouden Harp), en dat die bovendien per kerende mail haar medewerking toezegde. Wat een geweldige line up. Presentator Paul de Jager vond het bovendien een aanbeveling dat alle deelnemers van deze aflevering hoogopgeleid zijn.


Tijdens het gezamenlijke diner vooraf met twee gangen heerlijke mezze (de Griekse tapas van De Hoofdmeester), begon de inspiratie te stromen en de chemie zichtbaar te worden. De rest van de avond liep als een trein, het leek alsof niemand ooit iets anders had gedaan dan in het Voorleestheater staan.
Er was ruimte voor knallende lachsalvo's, maar ook voor milde ontroering, weemoed, en zaken die schrijnen.
Er was veel dialoog, zodat op het podium met regelmaat twee auteurs tegelijk te zien waren. Dat is extra leuk. De schrijvende auteur vraagt een tweede stem op het podium die de tekst onvoorbereid voor ogen krijgt. Op deze avond wekte de routine en de bravoure waarmee andermans teksten spontaan begrepen, geïnterpreteerd en vertolkt werden bijna argwaan, zo soepel viel alles op zijn plaats. Het thema van de avond, Kunst, kwam dan ook volledig tot zijn recht.

De muzikale intermezzi van Fay Lovsky waren stuk voor stuk om in te lijsten. Haar Nederlandse liedjes horen tekstueel èn muzikaal bij de absolute top. Daarnaast zong zij in het lingala, en een prachtig lied in het Frans, speciaal geschreven voor de mensen in Mali, waar momenteel een culturele Islam-terreur heerst, die er zelfs voor heeft gezorgd dat in heel Noord-Mali geen gitaar meer te vinden is: ze zijn allemaal kapotgeslagen door de rebellen. De handen van mensen die toch musiceren worden verminkt. Fay Lovsky deed een beroep op het publiek om hun netwerk aan te spreken, en te proberen gitaren naar Mali toe te krijgen - mogelijk via het Franse leger. Wij sluiten ons hier graag bij aan. Denkt/doet u mee?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten